Arkiv për Kategorinë ‘Aktualitet’

Turizmi Malor

Postuar: Shtator 21, 2011 te Aktualitet
Turizmi malor, investim pa taksa
Rozeta Rapushi
Kryeministri Sali Berisha propozon perjashtim nga taksat per jo pak por tete vjet, te bizneseve qe do te investojne ne turizmin malor. Duke u ndalur gjate ne mbledhjen e qeverise per kete ceshtje, Berisha tha se Shqiperia nuk mund te jete nje vend i zhvilluar, ne rast se ajo nuk zhvillohet ne cdo skaj te saj, ne cdo komune, fshat, zone e kudo. Sipas kryeministrit, malet e Shqiperise ofrojne potenciale turistike te medha, potenciale te virgjera, te pashfrytezuara qe ne disa aspekte jane te fjetura qe nga mesjeta. Koha atje ka levizur shume pak, ka qene shume e plogesht dhe koha nuk leviz nese nuk i ofrohet infrastrukture moderne, nese drejt tyre nuk ecet me te gjithe infrastrukturen e zonave te tjera turistike. “Ndaj eshte e domosdoshme qe shume shpejt, ne kuadrin e Komitetit Nderministror per Turizmin, te aprovohet paketa qe ne zonat malore, ku nuk ka investime, te perjashtohen per 7 a 8 vjet nga cdo lloj takse. Te mos harrojme se me potencialin e jashtezakonshem turistik qe kemi ne male, ne mund te dy-trefishojme numrin e turisteve qe kemi pasur vitin e kaluar dhe e shnderrojme Shqiperine ne nje vend turistik te cdo sezoni”, u shpreh kryeministri. Duke u shprehur se investitoret stepen te investojne ne zonat malore, pasi nuk shohin leverdi per biznesin, kreu i qeverise kerkoi hartimin e nje strategjie per nxitjen e zhvillimit ne keto zona, nga Cajupi ne Vermosh, te cilat te marra se bashku bejne tre here siperfaqen e ultesires bregdetare. “Ne duhet te kemi nje strategji te kthjellet, te qarte, nxitese. Strategji qe duhet te synoje se pari, ndertimin e infrastruktures drejt tyre. E verteta eshte se ne po ecim me infrastrukture drejt te gjitha zonave malore, nga Cajupi ne Vermosh. Fatmiresisht, sot jane ne ndertim e siper rruge qe do te garantojne ne nje hark kohor dyvjecar, aksesin e plote ne keto zona. Kjo eshte njera ane. Ana tjeter eshte te nxisim me te gjitha mundesite tona investimet vendase e te huaja ne keto zona”, vijoi Berisha. Sipas tij, nuk mundet qe Alpet e Shqiperise, me masivin e madh qe kane, pervec Thethit e Valbones, nuk kane as edhe nje ndertim turistik. Ndaj per kryeministrin, perpunimi me shpejtesi i ketij kuadri, nxitja dhe gjetja e stimujve per ata qe investojne ne keto zona, eshte jetike, percaktuese per zhvillimin e ekuilibruar te vendit. “Kudo ku une kam shkuar ne kete fushate, lexoja ne syte e qytetareve kete ide, kete projekt. Perse te mos e bejme, cfare mund te bejme me shume se kjo, per te ndare shqiptaret nga varferia, per te bere qe cdo pellembe toke e ketij vendi te kete vleren e vet. Kjo eshte e para”, vijoi kryeministri ne mbledhjen e djeshme te qeverise, ku u ndal gjate ne kete projekt per nxitjen e turizmit malor ne Shqiperi. 
Advertisements

Turizmi

Postuar: Shtator 21, 2011 te Aktualitet

Plazhet, masa te rrepta per shkelesit e ligjit

Sezoni turistik ka vene ne gatishmeri te gjithe sistemin shendetesor. Ndryshe nga nje vit me pare, ndeshkimi per ata qe ndotin plazhet apo inspektoret hijeno-sanitar qe nuk zbatojne ligjin do te jene te menjehershem dhe me te forta. Kjo u be e ditur gjate nje mbledhje te posacme me drejtoret e drejtorive te shendetit publik ne rrethe. Duke iu referuar urdhrit te ministrit te Shendetesise, Petrit Vasili, drejtori i Politikave Shendetesore, Pellumb Pipero ka paralajmeruar inspektoret se kete vit nuk duhet te kete asnje problem. “Kete vit nuk pranojme asnje justifikim. Te gjithe do te jene te barabarte perpara ligjit. Kjo fillon nga subjektet te cilat duhet te penalizohen qe ne momentin e pare ashtu edhe per inspektoret te cilet do te gjobiten”, ka pohuar Pipero. Duke pasur ne konsiderate pranine e bakterit esherikia koli ne Evrope, Pipero kerkoi vemendje maksimale ndaj semundjeve infektive dhe kontroll te rrepte te ushqimeve, apo ujit te pijshem vecanerisht ne zonat turistike.